Innerlijke rust vinden

In een tijd waarin uiterlijke waarden hoger gewaardeerd worden dan de mens die daar achter schuilt, is het lastig om te verinnerlijken. We hebben een wereld gecreëerd waarin presteren het uitgangspunt vormt. Hoe meer je bereikt, des te groter je aanzien is en hoe sterker je ego zich ontwikkelt. En andersom werkt het uiteraard hetzelfde. Als je onder de maat presteert ten opzichte van wat als normaal wordt gezien, dan ontwikkelt je ego zich de andere kant op met alle gevolgen die daarbij horen.

Alleen als je leeft naar wie je werkelijk bent, pas dan verkrijg je innerlijke rust. Maar wie ben je? Waar sta je voor? Wat zijn de waarden waarnaar je leeft? Waar wil je voor staan? Doe je wat je wilt? Doe je voor anderen wat je zou willen doen?

Innerlijke rust verkrijg je enerzijds door een leven te lijden dat ook daadwerkelijk rustig is. Peace Pilgrim zei hierover: ‘als je rust wilt, dan moet je rustig zijn; als je vrede wilt, dan moet je vredig zijn; als je liefde wilt, dan moet je lief zijn.’ Eenvoudiger kan het niet, en meer waar ook niet. Leef naar wie je wilt zijn, naar wat bij jou past.

Anderzijds verkrijg je innerlijke rust door te onthechten van de dingen des levens. Het is heel eenvoudig; alles wat je bezit of waar je (te) veel waarde aan hecht dat kun je verliezen. Hierdoor ontstaat in meer of mindere mate angst om kwijt te raken. Dit geldt voor alles, voor materiële zaken, voor de mensen om je heen, maar ook voor de gedachten die je hebt. Misschien zelfs wel het meeste voor gedachten.

“Alle gasten die aankomen moeten worden ontvangen als Christus zelf, want hij zal eens zeggen:
‘Ik kwam als gast en gij hebt Mij opgenomen’.”

De wilde ganzen zwemmen niet
om zich in het water te weerspiegelen.
Het water heeft niet de bedoeling
hun beeld vast te houden.

Benieuwd naar innerlijke rust verkrijgen?

Neem gerust eens contact op voor een gesprek. Misschien past het je om te Leren Mediteren, of wellicht wil je liever praktischer aan de slag en handvatten krijgen over leven naar je waarden.

Je mag me bellen of mailen, maar het meest enthousiast word ik van een handgeschreven briefje met alvast jouw motivatie voor een gesprek. Want op het moment dat je begint met schrijven, begint ook al ons Benedictijns gesprek.