Benedictus

De heilige Benedictus van Nursia (480-547) is de stichter van de naar hem genoemde monnikenorde. Zijn geestelijk nalatenschap is van grote invloed geweest op de ontwikkeling van Europa na de val van het West-Romeinse Rijk. Zijn kloosterregel, waarin arbeid, matigheid en stabiliteit hoog in het vaandel staan, heeft velen binnen en buiten de Katholieke Kerk geïnspireerd. Benedictus is Beschermheilige van Europa.
 
Benedictus werd omstreeks 480 geboren in Nursia, het huidige Norcia in de Italiaanse regio Umbrië. Zijn zus was de heilige Scholastica, die als kind al aan God was toegewijd. Toen Benedictus veertien was gaf hij zijn wereldse leven op en nam zijn intrek in een ascetische gemeenschap in Affili. Later bewoonde hij als heremiet een spelonk in Sublacus (Subiaco). Daar ontstond een klooster waarvan Benedictus overste werd. Om zijn volgelingen de veiligste weg naar het monnikenideaal te wijzen, schreef hij een Regel voor het optimale kloosterleven, het enige schriftelijke werk dat hij heeft nagelaten.

De kracht van stilte

Ik denk dat we allemaal moeten leren dat we de stilte eigenlijk niet moeten scheppen.
De stilte is er al, in ons.
Wat we moeten doen is daar binnengaan, stil worden, stilte worden.

Het is het doel en de uitdaging van de meditatie dat wij onszelf toestaan om stil genoeg te worden om die innerlijke stilte naar boven te laten komen.
De stilte is de taal van de geest.

(John Main)

Persoonlijk gebed

Genadige en heilige God en Vader
geef ons wijsheid om U te ontdekken,
volharding om U te zoeken,
geduld om op U te wachten,
ogen om U te zien,
een hart dat zich in stilte op U richt,
een leven dat U verkondigt
door de kracht van de Geest van Jezus Christus onze Heer.
Amen.

(Benedictus van Nursia)

De weg van vrede

De Gouden Regel is
de weg van vrede:

Overwin kwaad met goed,
bedrog met waarheid
en haat met liefde

(Peace Pilgrim)

Benedictus

Curabitur non nulla sit amet nisl tempus convallis quis ac lectus. Vivamus suscipit tortor eget felis porttitor volutpat.

Vestibulum ac diam sit amet quam vehicula elementum sed sit amet dui.

Nulla porttitor accumsan tincidunt. Mauris blandit aliquet elit, eget tincidunt nibh pulvinar a. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed porttitor lectus nibh.

Curabitur non nulla sit amet nisl tempus convallis quis ac lectus. Quisque velit nisi, pretium ut lacinia in, elementum id enim. Pellentesque in ipsum id orci porta dapibus.