Ma-Vr 9:30 t/m 17:00

0499-871123

Previous slide
Next slide

Benedictus' leefregel

In de zesde eeuw heeft Benedictus van Nursia een kloosterregel geschreven voor de monniken van zijn kloosterorde. Deze regel blijkt nog altijd van grote waarde te zijn in de huidige kloosters. Tegelijkertijd ontdekken steeds meer niet-monniken de weldadige uitwerking van de regel voor hun persoonlijke leven.

Er zijn verschillende manieren om als niet-monnik het kloosterleven te ervaren. Zo kun je af en toe een aantal dagen een klooster bezoeken en meedoen aan de getijdengebeden door de dag heen.

Er bestaat de mogelijkheid om retraites te volgen rondom thema’s die aangeboden worden, vaak in weekenden van vrijdag- tot zondagmiddag. En een derde mogelijkheid is jezelf aan een klooster te verbinden als oblaat. Op deze wijze word je als het ware een monnik-op-afstand, in je eigen omgeving, en probeer je elementen van het kloosterleven toe te passen in je dagelijkse leven.

De ‘Regel’ kent drie kernwaarden die als uitgangspunt gelden voor de kloosterregel: luisteren, stabiliteit en aandacht voor het kleine. In goed Latijns spreekt men over obedientia, stabilitas en converium morum. Met deze pijlers als basis heeft Benedictus de ‘Regel’ geschreven in de wetenschap dat als je deze kernwaarden laat vieren dat dan andere levenswaarden op een hellend vlak komen.

Obedientia

Luisteren, aandachtig horen

Dit is de eerste basishouding waarbij gehoorzaamheid centraal staat. De nadruk ligt op ‘gehoor’ geven aan; het aandachtig luisteren en aandacht geven.

Stabilitas

Stabiliteit, loyaliteit en engagement

De tweede basishouding valt het best te omschrijven als  stabiliteit, volharding, de kunst van het erbij blijven. Je zou het commitment kunnen noemen of loyaliteit.

Converium Morum

Gerichte aandacht

De derde basishouding is een soort van kwaliteitsmanagement voor je dagelijkse leven. Aandacht voor de kleine dingen en waar het nodig is een beetje aanpassen.

 
Mocht je de behoefte voelen om je door de taaie tekst van ‘De Regel’ heen te lezen, dan staat deze hieronder vermeld. Het zijn 73 hoofdstukken die evenzoveel onderwerpen behandelen waar monniken in een klooster mee te maken kunnen krijgen. Uiteraard zijn deze lang niet allemaal van toepassing op het leven van een thuismonnik, maar vergis je niet, je kunt er meer van toepassen dan je zou kunnen bedenken als je voor de eerste keer leest.

Sint Benedictus
Regel voor Monniken
IntraText CT is the hypertextualized text together with wordlists and concordances.
HelpOverview – Text & search – Lists – Concordances – Glossary – For easier reading…

De Regel van Benedictus

Literatuurtips:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.